Cukier – dlaczego warto go ograniczać?

Cukier – dlaczego warto go ograniczać?

Nadmierne spożywanie cukru jest dla naszego organizmu niekorzystne, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Cukier kradnie z organizmu witaminę B1, która jest bardzo cenna, odpowiada za osłabienie odporności organizmu i za nadmiar kilogramów. Zbyt duże spożycie cukru może przyczynić się do powstawania chorób, niedoborów wielu składników mineralnych, białek, do zaburzeń działania przewodu pokarmowego. Kiedy jemy kolejny kawałek ciasta rzadko kiedy myślimy też o naszych zębach. Uważamy, że są one mocne, ale tak naprawdę cukier, który w ustach łączy się ze śliną tworzy osad na zębach, który z kolei jest pożywką dla mikrobów atakujących nasze szkliwo. Warto wiedzieć, że cukier nie tylko odpowiada za powstawanie cywilizacyjnych chorób, ale także utrudnia ich leczenie.

Comments are closed.