Dlaczego biały cukier warto zastąpić fruktozą?

Dlaczego biały cukier warto zastąpić fruktozą?

Wielu spośród nas nie potrafi całkowicie zrezygnować z cukru. Nie trzeba jednak chyba nikogo przekonywać o tym, że biały cukier dostępny na sklepowych półkach nie jest zbyt zdrowy. Podnosi on bowiem bardzo szybko poziom glukozy w naszej krwi, który następnie błyskawicznie opada. Cukier nie jest także zbyt przyjazny dla naszej sylwetki – to właśnie on w dużej mierze prowadzi do odkładania się dodatkowej tkanki tłuszczowej i nadwagi. Warto więc poszukać zdrowszych i mniej kalorycznych zamienników. Jednym z nich jest na przykład fruktoza. Tego rodzaju cukier dostępny jest w sklepach w postaci niewielkich kryształków. Fruktoza powstaje z owoców i nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy w naszej krwi.

Comments are closed.