Zastępniki dla białego cukru

Zastępniki dla białego cukru

Wszędzie podkreśla się, że lepiej jest ograniczyć spożywanie białego cukru, gdyż tak naprawdę jest on cichym zabójcą, który nie dość, że kradnie istotne składniki pokarmowe z naszego organizmu, takie jak na przykład witamina B1, to jeszcze w znacznym stopniu przyczynia się do powstawania groźnych schorzeń. Tymczasem spożywamy cukru mnóstwo, większość z nas znacznie przekracza dobową dawkę. Warto więc stosować różnego rodzaju substytuty cukru. Czym zatem można zastąpić zwykły cukier? Pierwsze, co się nasuwa to zwyczajne słodziki, które kupić można najczęściej w formie małych pastylek. Z tym produktem też warto uważać, gdyż spożywany w dużych ilościach może szkodzić. Lepiej skoncentrować się na zamiennikach zdrowych, jak ksylitol, stewia lub miód.

Comments are closed.