Miód jako zdrowszy odpowiednik cukru

Miód jako zdrowszy odpowiednik cukru

Wydaje się, że słodycze, jak nic innego poprawiają nastrój. Może coś w tym jest i jeśli lubimy ciastka, wafle, czy batony, wcale nie musimy z nich rezygnować, jednak na pewno warto byłoby je nieco ograniczyć w swym menu. Cukier ma swoje dobre strony, ale ma także te gorsze. Wpływa źle na stan zębów, na układ pokarmowy, może nawet osłabiać naszą odporność. Dlatego warto pamiętać o tym, że cukier ma konkurenta w postaci miodu. Miód jest naturalnym produktem, a tym samym zdrowym, posiada witaminy i korzystne dla naszego zdrowia mikroelementy. Można smarować nim pieczywo dodawać do ciast, czy słodzić nim herbatę. Pamiętajmy, że słodycze to głównie puste kalorie, starajmy się je ograniczać, a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.

Comments are closed.