Racuchy czy pączki – co przyrządzić na tłusty czwartek?

Racuchy czy pączki – co przyrządzić na tłusty czwartek?

Jeśli stwierdziłeś, że masz dość kupowania w ostatki gotowych pączków i jeśli podjąłeś decyzję, że tym razem zrobisz samemu słodki tłusto-czwartkowy deser, możesz wybrać między opcją trudniejszą a łatwiejszą, czyli pączkami i racuchami. Jeżeli chodzi o składniki, są one podobne w obu przypadkach: cukier, mąka, jajka, mleko, masło lub margaryna i drożdże. Różnicę stanowi jedynie marmolada, którą dodajemy do pączków, a do racuchów nie. Co do przygotowania natomiast, przy pączkach jest znacznie więcej pracy. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta trzeba uformować pączki, nadziać je, potem czekać aż podrosną i dopiero kłaść na tłuszcz. Racuchy natomiast po wyrośnięciu ciasta kładzie się od razu za pomocą łyżki na tłuszcz. Wybór należy do nas.

Comments are closed.