Jak wzbogacić smak potraw?

Jak wzbogacić smak potraw?

Przygotowywanie tortów, ciast oraz innych deserów ściśle łączy się z dodawaniem do nich znacznej ilości cukru. Nie każdy jednak wie, że również inne potrawy lubią cukier, nawet te, które są daniami typowo przyrządzanymi na ostro i słono, na przykład dania mięsne lub zupy. Diabeł tkwi w szczegółach, można by rzec. Gotując zupę, gulasz, albo inną obiadową potrawę, pod koniec jej przygotowywania przychodzi chwila, w której bierzemy do ręki łyżkę, zanurzamy ją w potrawie, po czym próbujemy. No, właśnie. Stwierdzamy wtedy często, że czegoś nam tu brakuje. Odpowiedzią może być szczypta cukru. Taka pozornie nieznacząca odrobina cukru może całkowicie odmienić smak całej potrawy. Oczywiście nikt nie mówi tutaj o dwóch pełnych łyżkach cukru, tylko o małej szczypcie. Danie nie ma być słodkie, a lekko dosłodzone.

Comments are closed.