Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru?

Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru?

O tym, że słodycze nie są zbyt zdrowe dla naszego organizmu słyszał praktycznie każdy. Nie wszyscy uświadamiamy sobie jednak na co dzień fakt, że biały cukier tak naprawdę w różnych ilościach można znaleźć w całej gamie produktów spożywczych. Jogurty, serki, płatki, a nawet zdrowe musli zawierają przecież w swoim składzie ten słodki proszek. Cukier podnosi stężenie glukozy w naszej krwi i pobudza do natężonej pracy trzustkę. Warto jednak uświadomić sobie to, że poziom glukozy po zjedzeniu na przykład słodkiego batonika szybko wzrośnie, ale również szybko także spadnie. To może zaś prowadzić w skrajnych przypadkach nawet do glikemii. Cukier jest także bezpośrednią przyczyną nadwagi u dzieci oraz osób dorosłych. W swoim składzie nie zawiera on prawie żadnych składników odżywczych.

Comments are closed.