Cukier – czy warto go ograniczać?

Cukier – czy warto go ograniczać?

Niektórzy pewnie zastanawiają się, po co ograniczać spożywanie cukru, skoro dzięki niemu mamy lepszy humor i dodaje nam energii. Jednak warto zdać sobie sprawę z niekorzystnego wpływu na nasz organizm. Przede wszystkim z tego, że cukier powoduje tycie. Jeśli więc bez ograniczeń będziemy spożywali słodkości, to dość szybko pojawią się dodatkowe kilogramy, a tego przecież nikt z nas chyba nie chce. Poza tym pojawią się także kłopoty z zębami. Możliwa jest próchnica. Bakterie cukrowe sprawiają, że twarde i mocne zęby stają się po prostu miękkie. Zaatakowane zostaje nasze szkliwo. Trzeba też wiedzieć, że cukier przyjmowany w nadmiarze powoduje, że pozbywamy się z organizmu istotnej dla naszego zdrowia witaminy B1 oraz składników mineralnych. Osłabiamy też swoją odporność.

Comments are closed.