Co warto mieć w swojej spiżarni?

Co warto mieć w swojej spiżarni?

To już nie te czasy, kiedy półki naszych piwniczek i spiżarni aż uginały się od robionych własnoręcznie przetworów. Kiedyś zamykaliśmy w słoiki praktycznie wszystko, od ogórków, poprzez grzybki, po truskawki czy maliny. Dziś idziemy do marketu i kupujemy gotowe dżemy oraz marynaty. Jeśli jednak mamy trochę czasu latem, warto samemu zająć się robieniem przetworów, zwłaszcza powideł i dżemów. Takie produkty kupowane w sklepach często nie są najlepszej jakości. Do zrobienia dżemu potrzebny nam tylko cukier i owoce. Niektórzy używają też specjalnych cukrów żelujących, ale nie jest to konieczne. Przygotowujemy owoce, wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i smażymy. Pamiętajmy, żeby często mieszać. Potem kładziemy w słoiki i oto mamy pyszne przetwory na zimowe dni.

Comments are closed.